fbpx

12 manieren om je kind te helpen omgaan met heftige gevoelens

Share the Love

Het is moeilijk voor elke ouder: zien dat je kind pijn of verdriet heeft of een boze uitbarsting meemaken. Hoezeer we ook ons best doen om een veilige en liefdevolle omgeving voor onze kinderen te creëren, de minder leuke ervaringen zijn nou eenmaal ook een onderdeel van ons leven.

Soms komt je kind uit school met een onweersbui
Soms zijn er verdrietige gebeurtenissen
Soms gaan dingen anders dan je kind wil

Gevoelige kinderen hebben intense gevoelens. Soms is het zo overweldigend dat ze hun gevoelens liever wegstoppen.

Dat is een logisch beschermingsreactie, en niet perse verkeerd.

Maar het is erg behulpzaam als een kind ook leert dat gevoelens oké zijn. Hoe je met heftige gevoelens om kunt gaan op een zachte en gezonde manier.

Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen.

Hier zijn 12 manieren om je kind te helpen omgaan met heftige gevoelens en emotioneel gezond op te groeien:

1. Haal zelf een keer diep adem

In vrijwel elke situatie is er wel even tijd voor jou om een keer rustig en diep adem te halen.

Als we zien dat ons kind pijn heeft willen we er graag direct heen rennen en het ‘oplossen’ maar een paniek reactie helpt niet. Probeer rustig te blijven, observeer de situatie en ga dan je kind helpen.

2. Vraag je kind wat het nodig heeft

Hoe moeilijk het ook is voor ons om onze kinderen te zien huilen, direct opgetild en geknuffeld worden is niet altijd wat onze kinderen het liefste willen of nodig hebben. Wanneer ze zelf de keuze mogen maken, kiezen kinderen er soms voor om even zelf met hun gevoelens te worstelen.

Voorkom dat je je eigen behoeftes op je kind projecteert en vraag wat hij of zij zelf wil:

“Je bent gevallen. Wil je een knuffel, of wil je liever even op jezelf blijven?”
“Ik zie dat je boos bent. Ik ben hier als je me nodig hebt.”

Door kinderen al jong ruimte te geven om te voelen wat ze zelf willen en nodig hebben – in plaats van als ouder proberen het gevoel zo snel mogelijk te sussen – leren ze zichzelf, hun gevoel en hun behoeftes beter kennen en uiten. In plaats van wegdrukken.

3. Erken gevoelens en geef ze ruimte

Gevoelens willen gevoeld worden. Hoe harder we ze wegdrukken of ontkennen, hoe harder ze gaan schreeuwen. Voor veel ons is het moeilijk om onze kinderen te zien huilen of boos te zien zijn. Het voelt niet fijn en het liefst zouden we willen dat het snel weer over is. Dat is een erg begrijpelijke reactie.

Kinderen hebben de behoefte om hun gevoelens te uiten. Volledig en vrij. Zodat ze deze los kunnen laten en verwerken. We kunnen ze helpen door te laten merken dat gevoelens helemaal ‘oké’ zijn.

Gevoelens die geuit worden, worden niet opgekropt.

Als onze kinderen in contact blijven met hun gevoel zal dat ook later veel voordeel opleveren: Het helpt ze te voelen wat ze willen, keuzes te maken en met het voelen en aangeven van hun grenzen bijvoorbeeld.

Als je gevoelens steeds wegstopt dan raak je uiteindelijk die connectie een beetje kwijt. En dan is het opeens heel lastig om te voelen wie je nou precies bent, wat je wil of wat je grenzen en behoeftes zijn.

Als je moeite hebt met de heftige gevoelens van je kind, onthoud dan dat ze nooit persoonlijk tegen jou bedoeld zijn. En dat als jij er moeite mee hebt, ze vaak een pijnplekje in jezelf weerspiegelen.

Door eerlijk naar jezelf en je eigen onverwerkte gevoelens te kijken en je eigen innerlijke kind te helen, wordt het steeds makkelijker om met de gevoelens van je kind om te gaan.

Het wordt nooit makkelijk om je kind met pijn te zien. Maar je kunt er wel makkelijker liefdevol en rustig ruimt voor maken. In plaats van er gelijk in te willen springen, het zo snel mogelijk te willen fixen of oplossen.

4. Stel duidelijke grenzen

Veel emotionele uitbarstingen komen voort uit een behoefte aan heldere grenzen. Kinderen hebben liefdevolle en duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen.

Gevoelige kinderen kunnen soms heel wijs overkomen, waardoor je geneigd kunt zijn ze meer vrijheid te geven dan ze aankunnen. Of juist heel erg drammen om hun zin te krijgen, waardoor het verleidelijk wordt om toch maar toe te geven.

Maar ondanks de grote innerlijke wijsheid van onze kinderen, of de enorm sterke wil, zijn ze niet onafhankelijk van ons en hebben ze ons nodig om te overleven.

Met heldere, duidelijke grenzen laten we zien dat wij de kalme, sterke ouders zijn die hen veilig door het leven heen begeleiden.

Als je onduidelijk bent door steeds over je grenzen heen te (laten) gaan of inconsistent bent met het stellen van grenzen dan wordt je kind daar vaak onrustig van.

5. Maak tijd voor ‘100%-Aanwezig’ momenten

Kinderen laden op in onze onverdeelde, 100%-aanwezig, liefdevolle aandacht. Ze hebben dit nodig. Aandacht is een basis behoefte in kinderen om te overleven.

Daarom zullen kinderen wanneer deze behoefte niet vervult wordt, allerlei gedrag gaan ontwikkelen om dit toch te krijgen.

Dat betekent niet dat je altijd en overal fysiek bij je kind aanwezig hoeft te zijn. De behoefte varieert afhankelijk van de leeftijd van je kind en is anders voor elk kind. Korte momentjes kunnen al wonderen doen, als je even echt helemaal met al je aandacht bij je kind bent.

Als je vermoed dat ‘lastig’ gedrag van je kind op en bepaald moment te maken heeft met een behoefte aan aandacht, zorg dan dat je er tijd voor maakt zodra dat mogelijk is.

Dat betekent niet dat je in dat moment met het gedrag van je kind mee hoeft te gaan, gezonde grenzen zijn immers ook belangrijk. Maar zodra de bui gezakt is kun je een momentje inplannen om samen even weer helemaal op te laden.

6. Gebruik de magie van water

Bijna niks werkt beter bij overstuur zijn dan water. Laat je kind een douche of bad nemen of zwemmen als het dat wil. Het voelen van water over ons lichaam werkt ontspannend en helpt ons kalmeren. Het werkt ook heel goed om op te frissen en los te laten.

7. Trek schone kleren aan

Wanneer je kind overstuur of erg moe is kan het goed helpen om schone, frisse kleren aan te trekken. Stof absorbeert gemakkelijk energie. Als onze kinderen overstuur zijn of gevoelens van anderen hebben opgepikt, kunnen die gevoelens en energieën blijven hangen in hun kleding.

Dat klinkt misschien wat raar maar ik ken veel zowel gevoelige ouders als kinderen die dat verschil héél duidelijk voelen. Inclusief mijzelf 🙂

Als je kind vaak druk, overstuur of vermoeid uit school komt kan een douche en schone kleren aan soms wonderen verrichten.

8. Maak tijd voor het ontdekken van nieuwe dingen

Kinderen hebben een behoefte om te avonturieren en nieuwe dingen te ontdekken. Dat is hoe kinderen leren en het is ook een manier om hun creativiteit, passie en interesses te uiten.

Kinderen hebben rust, een veilige omgeving nodig en een zekere ‘voorspelbaarheid’ in hun leven… Maar avonturen beleven en nieuwe dingen ontdekken vervult ook een diepe behoefte.

Onze kinderen hebben tijd nodig om te spelen zonder onderbrekingen en zonder afleiding van ons of elektronische apparaten, zodat ze hun eigen innerlijke nieuwsgierigheid kunnen volgen.

Kinderen hebben vrije, ononderbroken speeltijd nodig om in balans te blijven.

9. Maak gebruik van het goede van de natuur

De vrije natuur is een heerlijke plek voor kinderen om rond te rennen.

Vrij spelen en rond rennen buiten in de natuur heeft als groot voordeel dat het onze kinderen helpt om te balanceren, om te gronden in hun lichaam en om energieën en gevoelens die opgepikt zijn van anderen weer kwijt te raken.

10. Gebruik fysieke aanraking

Fysieke aanraking is een menselijk behoefte. Het helpt kinderen om te gronden en om zich veilig en comfortabel in hun lichaam te voelen. Knuffels doen wonderen en zijn helend.

Afhankelijk van de leeftijd en behoeften van je kind kun je (baby-) massage proberen, lekker dicht tegen elkaar aan kruipen bij het voorlezen of een andere activiteit, of een beetje stoeien samen.

Lachen is ook enorm gezond, helpt met loslaten, ontspannen en opladen.

Sommige kinderen kunnen het absoluut niet hebben als je ze aanraakt wanneer ze erg overstuur zijn. Ze voelen dan zo veel dat zelfs een liefdevolle aanraking daarbij gewoon te veel is. Maar als dit geldt voor jouw kind dan weet je dat waarschijnlijk al 🙂

11. Center, grond en balanceer jezelf

Als wij uit balans zijn dan pikken onze kinderen dit op en reflecteren dat in hun gedrag.

Is het je wel eens opgevallen dat die momenten dat je echt moe bent en het even niet kunt hebben, soms wel een uitnodiging lijken te zijn voor je kind om een drukke bui te hebben?

Of net als jullie een keer op tijd staan en je stress voelt, je kind dat moment uitkiest om lekker in de weerstand te schieten?

Maak er een gewoonte van om regelmatig goed voor jezelf en je eigen balans te zorgen. Haal een paar keer diep adem en laat je rustig terugzakken in je lichaam.

(Als jij een sensitieve ouder bent en je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken dan is de Balans Cursus voor ouders allicht iets voor jou. Daarin leer je in 3 stappen je eigen energie in balans te brengen zodat je dicht bij jezelf kunt blijven. Zodat je rust, harmonie en balans ervaart)

12. Help je kind met spanning & vervelende gevoelens loslaten

In de gratis masterclass Hoogsensitief Kind hebben we het gehad over spanning.
Drukte, geluiden, verwachtingen… deze dingen geven spanning voor kinderen.

Daar is op zichzelf niks mis mee, zolang het niet te veel wordt en je spanning ook weer helemaal los kunt laten.

Voor gevoelige kinderen is dit soms lastig.

Ze voelen zo veel en zo intens dat ze soms geneigd zijn hun gevoelens weg te drukken. Maar als je te veel wegdrukt dan knalt het er soms zo maar opeens uit in een heftige bui die uit het niks lijkt te komen.

Of kinderen gaan aan je trekken, duwen, hangen of krijgen juist meer verdrietige of angstige buien

Sommige kinderen, vooral die met veel temperament, zijn erg gericht op de buiten wereld. Ze zoeken soms drukte en prikkels juist op (of kunnen die heel goed zelf veroorzaken). In plaats van rustig terugtrekken als ze moe zijn gaan deze kinderen sneller druk door het huis heen stuiteren.

Als een kind te veel voelt is het lastig om daar nog rustig mee om te gaan. Of om verbonden te blijven met zichzelf. Daarom is het fijn als je regelmatig je kind helpt echt te ontspannen en prikkels weer los te laten.

Dat kan met de tips uit dit artikel.

Voor sommige kinderen werkt beweging goed: rennen, springen, stoeien
Andere kinderen willen liever knuffelen, een boekje lezen
Samen lachen werkt ontzetten ontspannend

Zolang de aandacht maar even bij het lichaam is, naar binnen, niet in het hoofd of in een beeldscherm… Dat helpt.

———

Ik hoop dat deze suggesties behulpzaam voor je zijn.

Voel je vooral niet schuldig als het een dagje even niet lukt. Daar heeft niemand wat aan, ook je kind niet. We zijn allemaal ook mens enzo 🙂 en niets is zo waardevol in ouderschap als een gezonde dosis humor en relativering.

Als je je kind wilt leren op een gezonde manier met gevoelens om te gaan…

Dan is het FreeHappyKids-Programma misschien iets voor jullie.

Het helpt je kind spanning en vervelende gevoelens structureel beter los te laten, meer te ontspannen en sneller en dieper te slapen.

Laat je kind op speelse wijze ontdekken hoe gevoeligheid werkt en de belangrijke vaardigheden om met je gevoeligheid in balans te zijn, en te blijven – ook als de buitenwereld druk is of bijvoorbeeld op school.

Van heftige of lange emotionele buien naar rust en balans

Van weerstand, steeds aandacht vragen of op je knopjes drukken naar zachtheid en meer spontane lieve momentjes

Van angst, perfectionisme of onzekerheid naar zelfvertrouwen en liefde voor jezelf

Wil je meer rust, balans & zelfvertrouwen voor je hoogsensitieve kind?

>> Bekijk het FreeHappyKids Programma

Speciaal voor gevoelige kinderen met intense gevoelens.
Vanaf ongeveer 6 t/m 12 jaar

Voor jongere kinderen t/m 5 jaar hebben we het Junior programma.
Lees hier over het FreeHappyKids JUNIOR programma


Share the Love